Ga verder naar de inhoud

Werken

Werken in Nederland met een buitenlands diploma

Heeft u in het buitenland een opleiding gevolgd en wilt u in Nederland werken? Met een diplomawaardering weet u met welk Nederlands opleidingsniveau uw diploma vergelijkbaar is. Deze informatie helpt u bij het zoeken naar een baan.

Een diplomawaardering is een advies en meestal niet verplicht, maar een werkgever kan hier om vragen. Een werkgever of andere organisatie kan ook voor u een diplomawaardering aanvragen. Zij moeten hiervoor wel toestemming aan u vragen.

Een diplomawaardering is een advies. U kunt er geen rechten aan ontlenen.

Voordat u een aanvraag start

U hoeft niet altijd een diplomawaardering aan te vragen. Controleer eerst of uw beroep in Nederland beschermd is, bijvoorbeeld (para)medicus, verpleegkundige of docent. Kijk hiervoor in de database van de Europese Commissie. Tip: Vul Nederland in bij de filter Professions Regulated in Country.

Staat uw beroep in de database? Neem dan eerst contact op met de bevoegde autoriteit die bij het beroep staat. Deze geeft aan welke procedure u moet volgen.

Staat uw beroep niet in de lijst? Dan heeft u geen beschermd beroep en kunt u direct een diplomawaardering aanvragen.

Verplichte documenten

Om een diplomawaardering aan te vragen heeft u in ieder geval deze documenten nodig:

 • een kopie van het te waarderen diploma;
 • een kopie van de bijbehorende cijferlijsten of het volledige diplomasupplement;
 • een kopie van uw paspoort, verblijfsvergunning of identiteitskaart;
 • een beëdigde vertaling van de documenten als deze niet zijn afgegeven in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Beëdigde vertalers vindt u in het Register Beëdigde Tolken en Vertalers. U kunt ook een beëdigde vertaling toesturen die is gemaakt in een ander land.
  Heeft u van de onderwijsinstelling ook een Engelse versie van de documenten ontvangen? Dan hoeft u geen beëdigde vertaling aan te leveren. Een kopie van de documenten in de originele taal én een kopie van de Engelse versie is dan voldoende;
 • voor veel landen zijn er extra documenten die u moet uploaden. Op deze pagina leest u per land welke extra documenten u moet uploaden in Mijn IDW.

Soms moet u extra documenten uploaden, bijvoorbeeld:

 • kopieën van uw bachelor en bijbehorende cijferlijst(en) als u een diplomawaardering aanvraagt voor een master;
 • een kopie van de documenten van uw vooropleiding als u hiermee vrijstellingen heeft gekregen in de opleiding waarvoor u een diplomawaardering aanvraagt;
 • upload ook een bewijs van naamswijziging als uw naam op uw paspoort, verblijfsvergunning of identiteitskaart niet hetzelfde is als op uw diploma. Dit is bijvoorbeeld een huwelijksakte;
 • een kopie van een ingevuld toestemmingsformulier als u een aanvraag doet namens iemand anders;
 • Als u een ZW-, WAZ-, WAO-, WIA- of WAJONG-uitkering heeft, kunt u een gratis diplomawaardering aanvragen. U vraag hiervoor een goedkeurende verklaring aan bij uw contactpersoon bij het UWV WERKbedrijf. Het UWV WERKbedrijf stuurt de verklaring rechtsreeks naar het IDW. Wij nemen uw aanvraag in behandeling nadat wij de verklaring hebben ontvangen.

Niet alle documenten of geen documenten?

Heeft u niet alle verplichte documenten en kunt u deze niet veilig opvragen in het land waar u de opleiding heeft gedaan? Vraag dan toch een diplomawaardering aan. Wij beoordelen of we een diplomawaardering kunnen maken met de documenten die u wel heeft. 

Heeft u helemaal geen documenten meer van uw opleiding? Geef dit dan aan tijdens het invullen van uw aanvraag. U moet dan extra vragen over uw opleiding beantwoorden. Wij kunnen hiermee een Indicatie Onderwijsniveau opstellen. Een Indicatie Onderwijsniveau beschrijft met welk Nederlands opleidingsniveau uw opleiding vergelijkbaar is. Dit is een inschatting, omdat u geen documenten meer heeft van uw opleiding.

Hoe vraagt u een diplomawaardering aan als u gaat werken?

1.

Aanvraag starten

2.

Aanvraag betalen

3.

Aanvraag volgen

4.

Diplomawaardering ontvangen

1. Aanvraag starten

U start een aanvraag op de website mijn idw.nl. Hier maakt u een account aan met uw mailadres en zelfgekozen wachtwoord. Na het activeren van uw account, kunt u de aanvraag starten. Hier vult u alle informatie in en uploadt u alle benodigde documenten. U hoeft dus geen (originele/gewaarmerkte/gelegaliseerde) documenten op te sturen per post of mail tenzij wij dat dit u vragen.

Ga naar de stap voor stap instructie voor Mijn IDW.

2. Aanvraag betalen

Nadat u alle vragen heeft beantwoord en de documenten heeft geüpload, betaalt u de aanvraag online. Een aanvraag kost € 148,83. Dit kan o.a. met iDEAL, PayPal of creditcard in het online betaalsysteem.

Dient u namens een organisatie een aanvraag in voor een klant dan kunt u de betaling ook op een later moment overmaken. Vermeld u daarbij het aanvraagnummer dat u in uw aanvraag ziet. De aanvraag nemen wij pas in behandeling als de betaling is ontvangen.

Als wij de aanvraag en de betaling hebben ontvangen, krijgt u van ons een bevestigingsmail.

3. Aanvraag volgen

U kunt de status van uw aanvraag volgen in uw account. U ontvangt van ons een mail als er nog documenten ontbreken. In uw account kunt u dan zien welke documenten of informatie wij nog nodig hebben.
Als uw aanvraag compleet is, gaat deze naar het expertisecentrum. Wij sturen u hier een mail over. Het kan zijn dat de diplomawaardeerder nog navraag in het buitenland doet, originele documenten bij u opvraagt of toch extra documenten nodig heeft. U krijgt hier dan bericht over.

4. Diplomawaardering ontvangen

Als uw diplomawaardering klaar is dan ontvangt u daar een mail over. U kunt de diplomawaardering vanaf dat moment downloaden in uw account. In Mijn IDW klikt op het pdf-bestand om het te downloaden.

De digitale handtekening is niet zichtbaar in de browser, maar wel als u het document downloadt en opent in Adobe.

De diplomawaardering blijft 3 jaar beschikbaar in uw account en blijft geldig.

Start een aanvraag in Mijn IDW

Vraagtekens

Vragen over uw diplomawaardering

Heeft u een vraag over de inhoud van uw diplomawaardering? Of staat er een fout op, zoals een spelfout of een verkeerde geboortedatum? Of heeft u een klacht? Stuur dan binnen 6 weken na de datum die op uw diplomawaardering staat een e-mail naar info@idw.nl. IDW beantwoordt uw vragen dan zo spoedig mogelijk.

Vraagtekens

Verplichte diplomawaardering

U moet uw diploma laten waarderen om in aanmerking te komen voor één van de volgende wettelijke regelingen:

Veelgestelde vragen als u gaat werken in Nederland

Als uw aanvraag compleet is, ontvangt u van ons een mail. Vanaf dat moment duurt een aanvraag 6 werkweken.

Een diplomawaardering kost € 148,83. Dit bedrag is inclusief btw. Wij weten van tevoren niet of Nuffic of SBB de diplomawaardering zal afgeven. Als u de waardering krijgt van SBB storten wij de btw terug op uw rekening binnen 4 weken nadat u de waardering heeft ontvangen.

Een beëdigde vertaling van de documenten zijn nodig als deze niet zijn afgegeven in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Beëdigde vertalers vindt u in het Register Beëdigde Tolken en Vertalers.

U kunt ook een beëdigde vertaling toesturen die is gemaakt in een ander land. Heeft u van de onderwijsinstelling ook een Engelse versie van de documenten ontvangen? Dan hoeft u geen beëdigde vertaling aan te leveren. Een kopie van de documenten in de originele taal én een kopie van de Engelse versie is dan voldoende.

U moet uw diploma laten waarderen om in aanmerking te komen voor één van de volgende wettelijke regelingen:

Wilt u niet in aanmerking komen voor één van die wettelijke regelingen? Dan is het aanvragen van een diplomawaardering is niet verplicht. Soms is het ook niet nodig.

Controleer voordat u een diplomawaardering aanvraagt of uw beroep in Nederland beschermd is, bijvoorbeeld (para)medicus, verpleegkundige of docent. Kijk hiervoor in de database van de Europese Commissie.
Staat uw beroep in de database? Neem dan eerst contact op met de bevoegde autoriteit die bij het beroep staat. Deze geeft aan welke procedure u moet volgen.
Staat uw beroep niet in de lijst? Dan heeft u geen beschermd beroep en kunt u direct een diplomawaardering aanvragen.

U ontvangt geen factuur. U krijgt wel een ontvangst- en een betalingsbevestiging op naam nadat u uw aanvraag heeft ingediend en betaald. Als u de diplomawaardering heeft ontvangen van Nuffic, kunt u een factuur aanvragen met hun btw-nummer er op.

Als uw aanvraag niet compleet is, ook nadat wij de ontbrekende documenten hebben opgevraagd, sluiten wij uw aanvraag. U ontvangt dan het bedrag dat u heeft betaald terug, minus € 53,- administratiekosten. Als u zelf uw aanvraag wilt sluiten, ontvangt u ook het betaalde bedrag terug, minus de administratiekosten. Als u een Bericht Geen Waardering ontvangt, krijgt u geen geld terug.
Feedback